Η παρέμβαση του Συνηγόρου το Πολίτη (8 Ιουλίου 2014) στο ζήτημα της υπαγωγής στο ΙΚΑ χιλιάδων ωρομισθίων εκπαιδευτικών που απασχολούνται στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, ανάμεσά τους και αυτά της Κέρκυρας και της Λευκίμμης, ανοίγει το δρόμο ώστε να ασφαλιστούν χιλιάδες καθηγητές. Καθηγητές οι οποίοι μέχρι σήμερα απασχολούνταν έως και 15 ώρες εβδομαδιαίως χωρίς καμία ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
Σε επιστολή που μας κοινοποίησε ο Συνήγορος του Πολίτη με ημερομηνία 8/7/2014 ζητεί τροποποιήσεις της διάταξης του άρθρου 31 του ν. 4186/2013 ώστε να προστεθούν και οι παρέχοντες εκπαιδευτικό έργο με σύμβαση στα Σ.Δ.Ε. στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης αυτής. Επίσης ζητείται να αποσαφηνιστεί πλήρως το ζήτημα της υπαγωγής στην ασφάλιση στο ΙΚΑ των εκπαιδευτών των δημοσίων ΙΕΚ. Επισημαίνεται ότι η υπαγωγή στην ασφάλιση του ΙΚΑ και των καθηγητών του ΣΔΕ υπό τους όρους του άρθρου 31 του ν. 4186/2013 υπαγορεύεται από τους ίδιους λόγους που αιτιολόγησαν και την υπαγωγή των εκπαιδευτών των ΔΙΕΚ.
Η επιστολή η απευθύνεται στο Υπουργείο Παιδείας. τη ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τη Διοίκηση του ΙΚΑ και κοινοποιείται στο Ινστιτούτο Διαβίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ).
Τα προβλήματα των εκπαιδευτών ενηλίκων είναι λίγο πολύ γνωστά: Ανασφάλιστη εργασία, καθυστέρηση στις πληρωμές, αβέβαιο εργασιακό μέλλον, άσχημες εργασιακές συνθήκες, υποστελέχωση, κλπ.
Η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη είναι σαφώς θετική και αν εφαρμοστεί θα βάλει τέλος σε ένα ιδιότυπο εργασιακό καθεστώς: της ανασφάλιστης εργασίας εντός του Δημοσίου.
Μάριος Μαγιολαδίτης
Εκπαιδευτής στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κέρκυρας
Εκπαιδευτής στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κέρκυρας
Δημοσιεύτηκε: alfavita.gr, Παρασκευή, 18 Ιούλιου, 2014 – 17:11