Το παράρτημα Κέρκυρας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας σε συνεργασία με τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου διοργάνωσαν διήμερο Θερινό Σχολείο με τίτλο “Εκπαιδευτικές Τεχνολογίες” στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2018, στην Κέρκυρα.
Στόχος του συνεδρίου ήταν η γνωριμία, η δημιουργική συζήτηση και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ εκπαιδευτικών και ερευνητών του χώρου σχετικά με καινοτόμα εκπαιδευτικά εργαλεία και τεχνικές και πως αυτά μπορούν να γίνουν καθημερινή εκπαιδευτική πρακτική.
Κατά τη διάρκεια του διημέρου 52 συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να επιμορφωθούν πάνω σε θέματα χρήσης των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση καθώς και πώς μπορεί μέσα από το διαδραστικό παιχνίδι να γίνει η μάθηση πιο ελκυστική και η επίτευξη των διδακτικών στόχων αμεσότερη. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκαν μια σειρά διαλέξεων και εργαστηριακών μαθημάτων (workshops).
Καλύφθηκαν οι παρακάτω θεματικές περιοχές:
- Εκπαιδευτική τεχνολογία
- Χρήση ή/και κατασκευή εκπαιδευτικών ψηφιακών παιχνιδιών (Serious Games) ως μέσο ενίσχυσης του κινήτρου και της μάθησης
- Χρήση του προγραμματισμού ως εργαλείο μάθησης σε ένα διαθεματικό πλαίσιο
Βασικός προσκεκλημένος ομιλητής και ήταν ο καθηγητής του Εθνικού & Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών κος Κυνηγός Χρόνης, ο οποίος την πρώτη μέρα του Σχολείου, μεταξύ των άλλων, έδειξε παραδείγματα χρήσης της εκπαιδευτικής πλατφόρμας MatLT2 και τους εκπαιδευτικού περιβάλλοντος ChoiCo (Choices with Consiquences).
Στη συνέχεια, ο μαθηματικός Μάριος Μαγιολαδίτης ως υπεύθυνος του Corfu Tech Lab, το οποίο δρα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη, έκανε επίδειξη του εξοπλισμού του εργαστηρίου και έδειξε τις εκπαιδευτικές δυνατότητες της ρομποτικής. Ο πληροφορικός Δημήτρης Ρίγγας πραγματοποίησε εργαστήριο στο Arduino και η πληροφορικός Ελένη Χριστοπούλου μίλησε για τα παιγνίδια πόλης.
Τη δεύτερη μέρα του Σχολείου η μαθηματικός Αντωνία Πλέρου πραγματοποίησε ομιλία με θέμα Διάδραση εγκεφάλου υπολογιστή και εκπαιδευτική ενίσχυση. Στη συνέχεια, η πληροφορικός Βαρβάρα Γαρνέλη πραγματοποίησε ομιλία στα εκπαιδευτικά παιγνίδια και έγινε παρουσίαση 2 εκπαιδευτικών παιχνιδιών από τους Χρήστο Σωτίδη και Κων/νο Πατηνιώτη. Η Βαρβάρα Γαρνέλη έκανε παρουσίαση και εργαστήριο της Bootstrap Algebra: Μαθηματικές έννοιες μέσα από τον προγραμματισμό ενός ψηφιακού παιχνιδιού και το Σχολείο έκλεισε με το εργαστήριο “Μαθηματικό Έπταθλο” από τους καθηγητές Γιώργο Τσουτσίδη & τον Κων/νο Κωστάλη.
Συγκεντρωτικά οι Ομιλητές στο Θερινό Σχολείο ήταν οι:
Χρόνης Κυνηγός, Διευθυντής Εργαστηρίου Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή – ΦΠΨ του ΕΚΠΑ
Μάριος Μαγιολαδίτης, Μαθηματικός, MSc, υπεύθυνος Corfu Tech Lab
Δημήτρης Ρίγγας, Μηχανικός Η/Υ & Πληροφορικής, MSc, Phd, Δ/ντης Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Κέρκυρας
Ελένη Χριστοπούλου, Ε.ΔΙ.Π. Τμήμα Πληροφορικής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Αντωνία Πλέρου, Μαθηματικός, M.Sc, Ph.D , Μέλος του εργαστηρίου Bihelab, Τμήμα Πληροφορικής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Βαρβάρα Γαρνέλη, MSc, PhD, Καθηγήτρια Πληροφορικής
Χρήστος Σωτίδης, προπτυχιακός φοιτητής τμήματος Πληροφορικής Ιονίου Πανεπιστημίου
Κωνσταντίνος Πατηνιώτης, διδακτορικός φοιτητής τμήματος Πληροφορικής Ιονίου Πανεπιστημίου
Γιώργος Τσουτσίδης, Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Κων/νος Κωστάλης, Μαθηματικός
Πρόγραμμα Θερινού Σχολείου
Σάββατο 29/9/2018
9.00 – 9.30 Προσέλευση
9.30 – 10.00 Χαιρετισμοί
10.00 – 11.15 Ομιλία από τον Χρόνη Κυνηγό, Διευθυντή Εργαστηρίου Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
11.15 – 12.00 διάλειμμα για καφέ και παγωτό
12.00 – 14.00 Εργαστήριο στη MaLT2 (απευθύνεται σε μαθηματικούς, πληροφορικούς και εκπαιδευτικούς δημοτικής εκπαίδευσης)
& Εργαστήριο στο ChoiCo από τον Χρόνη Κυνηγό (απευθύνεται σε όλες τις ειδικότητες)
14.00 – 16.00 διάλειμμα και γεύμα
16.00 – 17.00 Εργαστήριο στα Lego Mindstorms EV3 από τον Μάριο Μαγιολαδίτη (Corfu Tech Lab)
17.00 – 18.00 Ομιλία και Εργαστήριο με θέμα Internet of the things & Arduino από τον Δημήτρη Ρίγγα
18.00 – 18.30 διάλειμμα
18.30 – 19.30 Ομιλία και Εργαστήριο με θέμα Κινητό Υπολογίζειν και Παιχνίδια Πόλης από την Ελένη Χριστοπούλου (απευθύνεται σε σε όλες τις ειδικότητες)
Κυριακή 30/9/2018
9.00 – 9.30 Προσέλευση
9.30 – 10.00 Ομιλία με θέμα Διάδραση εγκεφάλου υπολογιστή και εκπαιδευτική ενίσχυση (Brain and computer interaction and educational enhancement) από την Αντωνία Πλέρου
10.00 – 11.00 Ομιλία και εργαστήριο με θέμα τα εκπαιδευτικά παιχνίδια (χρήση & κατασκευή από τους μαθητές σε διάφορα μαθήματα) από τη Βαρβάρα Γαρνέλη (απευθύνεται σε όλες τις ειδικότητες) και παρουσίαση 2 εκπαιδευτικών παιχνιδιών από Χρήστο Σωτίδη και Κων/νο Πατηνιώτη
11.00 – 12.00 Παρουσίαση και εργαστήριο της Bootstrap Algebra: Μαθηματικές έννοιες μέσα από τον προγραμματισμό ενός ψηφιακού παιχνιδιού από την Βαρβάρα Γαρνέλη σε συνεργασία με τους Shriram Krishnamurthi (Brown University) & Emmanuel Schanzer (Bootstrap Program Director)
12.00 – 13.00 Εργαστήριο “Μαθηματικό Έπταθλο” (απευθύνεται σε μαθηματικούς και εκπαιδευτικούς δημοτικής εκπαίδευσης) από τον Γιώργο Τσουτσίδη & τον Κων/νο Κωστάλη