Το διάστημα 12-16 Οκτωβρίου Απριλίου βρέθηκα στο Λβιβ της Ουκρανίας. Εκεί παρακολούθησα την Ετήσια συνάντηση Wikimedia Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (WMCEE Meeting 18) ως εκπρόσωπος του Wikimedia Community User Group Greece. Πρόκειται για 7η ετήσια συνάντηση οργανωμένων κοινοτήτων Βικιπαιδιστών στην περιοχή και είναι η τέταρτη στην οποία συμμετείχα είτε ως εκπρόσωπος κοινότητας είτε ως προσκλεκλημένος ομιλητής
Κύριος στόχος των συναντήσεων είναι η προώθηση και ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ κοινοτήτων διαφορετικών εθνοτήτων, θεματικών οργανισμών και άλλων κοινοτήτων.
Το Wikimedia Community User Group συμμετείχε με 2 εκπροσώπους στη συνάντηση. Το μεγαλύτερο μέρος του συνεδρίου αποτελούνται από 3 παράλληλες συνεδρίες. Επιλέξαμε να πηγαίνουμε σε διαφορετικές αίθουσες ώστε να παρακολουθήσουμε ως ομάδα όσο το δυνατόν περισσότερες ομιλίες.
Για πρώτη φορά σε ανάλογη συνάντηση εκπροσωπήθηκε και η κοινότητα της Κύπρου από μια Βικιπαιδίστρια με την οποία είχαμε άψογη συνεργασία και δουλέψαμε ώστε να υπάρχει συνεχής ανταλλαγή πληροφορίας σε όλη τη διάρκεια του συνεδρίου.
Η πρώτη μέρα
Την πρώτη μέρα, και μετά το καλωσόρισμα από τους Ουκρανούς διοργανωτές, όλοι οι εκπρόσωποι παρακολουθήσαμε την 20λεπτη ομιλία του εσθονού Kaarel Vaidla. Ο Kaarel μίλησε για την στρατηγική που χαράζουν κοινότητες για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια. Ακολούθησε η δίωρη ομιλία της γερμανίδας Julia Kirchner με θέμα “Πως μπορούμε να συνεργαστούμε”. Μετά το διάλειμμα ξεκίνησαν οι παράλληλες συνεδρίες.
Προσωπικά, παρακολούθησα τα Why the world reads Wikipedia και Wikipedia & Research. Στη συνέχεια παρακολούθησα τα CEEbots coming – how to run a bot and how bots can help all CEE communities, WikiOnTheRoad, Lviv Then and Now: Rephotography Workshop.
Η μέρα έκλεισε με γεύμα στο κέντρο της πόλης
Η δεύτερη μέρα
Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με την απονομή αναμνηστικών σε 3 άτομα τα οποία είχαν γενέθλια κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Ήμουν ένα από αυτά τα άτομα! Χάρηκα πάρα πολύ γιατί επέλεξα να περάσω τα γενέθλια μου μαζί με την κοινότητα των Βικιπαιδιστών της οποίας είμαι μέλος για περισσότερο από μια δεκαετία.
Η εναρκτήρια κεντρική ομιλία της δεύτερης μέρας ήταν πάλι από τον Kaarel Vaidla με τίτλο “Wikimedia 2030 Come & Tell – what needs to change in our movement?”. Από τις συνεδρίες παρακολούθησα τιςSearching and integrating the positive intention in conflicts. Και φυσικά το Vulnerability in society: how the Wikimedia Movement can make a difference της εκπαιδευτικού και βικιπαιδίστριας Μίνας Θεοφυλάτου. Η Μίνα παρουσίασε την πορεία της μέσα στο κίνημα της Βικιπαίδειας, την μίξη βικιπαίδειας και εκπαίδευσης και το σχέδιο δράσης που εφάρμοσε σε άτομα με ψυχικές ασθένειες (WikiTherapy).
Στη συνέχεια παρακολούθησα το Serbia Loves Wikipedians in Residence και το Wiki Loves Yerevan. Στο τρίτο μέρος της δεύτερη ημέρας πήγα στις ομιλίες τις σχετικές με το γυναικείο ζήτημα και του ζητήματος ισότητας.
Πιο συγκεκριμένα, στις What can we learn from the feminist movement? και Advancing Gender Equity report. Οι ομιλίες αυτές σχετίζονται με το project το οποίο είχα αναλάβει με τίτλο Why women don’t edit wikipedia? και ολοκληρώθηκε πρόσφατα.
Η τρίτη μέρα
Την τρίτη μέρα παρακολούθησα τις ομιλίες Outreach in education, Edu Wiki camp: Interactive approach to attracting volunteers, Seminars of professional development και Organise a prehackaton! Η τελευταία μέρα του συνεδρίου έκλεισε με ξενάγηση στην πόλη.
Κλείνοντας να αναφέρω ότι η επόμενη συνάντηση θα είναι στο Βελιγράδι της Σερβίας και θα είμαι μέλος της οργανωτικής επιτροπής.
Μάριος Μαγιολαδίτης (User:magioladitis)
Wikimedia Community User Group Greece