Το διάστημα 11-13 Οκτώβρη 2019 πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στη Λάρισα το 5ο Διεθνές Συνέδριο για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας το οποίο διοργάνωσε η Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (Ε.Ε.Π.Ε.Κ.).
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας – Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα, της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, του Πανελληνίου Συλλόγου Πτυχιούχων Μηχανικών Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας, του Δικτύου Εκπαιδευτικών ‘Teachers for Europe’ (Τ4Ε), της Europe Direct, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (Αρ. Πρωτ. 18091/Δ2/06-02-2019).
Η πρώτη φορά που συμμετείχα στο συνέδριο της ΕΕΠΕΚ στη Λάρισα ήταν το 2015. Πέρυσι, στο συνέδριο αυτό είχαμε παρουσιάσει την εργασία για το Ψηφιακό Σχολείο Βικιπαίδειας. Ενώ το 2017, στο 3ο Συνέδριο, είχαμε καταθέσει δύο εργασίες με θέμα το Corfupedia.
Φέτος, μαζί με τον πληροφορικό Θανάση Καπελώνη συμμετείχαμε με την εργασία Κυνήγι θησαυρού με bluetooth: Μαθαίνοντας μέσα από το παιχνίδι.
Η εργασία
Στην εργασία μας παρουσιάζουμε τον τρόπο οργάνωσης, τη θεματολογία και τα συμπεράσματά μας από ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι. Πρόκειται για ένα παιγνίδι θησαυρού το οποίο δοκιμάσαμε στην πράξη στο κυνήγι θησαυρού του Ρεθύμνου.
Αναλύουμε τη δημιουργία ενός συστήματος που μπορεί να εκπαιδεύσει μαθητές μέσω παιχνιδοποίησης (gamification). Πιο συγκεκριμένα ενός κυνηγιού θησαυρού το οποίο αξιοποιεί τεχνολογίες πληροφοριών και κινητά τηλέφωνα.
Δίνουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί πολύπλευρα στην εκπαιδευτική διαδικασία από καθηγητές όλων των ειδικοτήτων. Σε συνεργασία με καθηγητές πληροφορικής το σύστημά μας μπορεί να εμπλουτιστεί σε ένα εκπαιδευτικό σενάριο.
Την παρουσίαση στο συνέδριο πραγματοποίησε ο Θανάσης Καπελώνης.
Η συμμετοχή του Wikimedia User Group Greece
Επ’ αφορμή του συνεδρίου είχαμε και την ευκαιρία να στήσουμε στο Πανεπιστήμιο το banner του Wikimedia User Group Greece και να μοιράσουμε φυλλάδια ενημερώνοντας για τις δράσεις μας. Ενημερώσαμε επίσης για το κίνημα της Wikimedia.