Με μεγάλη χαρά, για μία ακόμη χρονιά εκπροσώπησα μαζί με το Μάριο Μαγιολαδίτη, το Wikimedia Community Usergroup Greece, στην ετήσια συνάντηση Βικιπαιδιστών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τις 11 έως και τις 13 Οκτωβρίου 2019. Διοργανώτρια χώρα φέτος η Σερβία και οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στο Βελιγράδι, όπου είχε πραγματοποιηθεί και η πρώτη συνάντηση το μακρινό πλέον 2012 .
Το πρόγραμμα περιελάμβανε τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ τριών διαφορετικών αιθουσών στις οποίες διεξάγονταν παρουσιάσεις, εργαστήρια και συζητήσεις, μεταξύ των οποίων ο κάθε παρευρισκόμενος. Μιας και αναφέρθηκα στο πρόγραμμα, να πω εδώ ότι στην επιτροπή επιλογής προγράμματος συμμετείχε για πρώτη φορά ένα μέλος της ομάδας μας, ο Μάριος Μαγιολαδιτης, ο οποίος ήταν και το δεύτερο μέρος της ομάδας μας, το οποίο συμμετείχε στη διοργάνωση. Από κυπριακής πλευράς, παρευρέθηκε η Άννα Προδρόμου, η οποία έχει πολύ ενεργό ρόλο στην πρωτοβουλία οργάνωσής κοινότητας Βικιπαιδιστων στην Κύπρο.
Η συνάντηση ξεκίνησε με σύντομους χαιρετισμούς που απηύθυναν οι Filip Maljković, πρόεδρος του Wikimedia Serbia, η Valerie D’Costa, Chief of Community Engagement στο Ίδρυμα Wikimedia, η Irini Reljin, βοηθός του υπουργού Εμπορίου, Τουρισμού και Τηλεπικοινωνιών της Δημοκρατίας της Σερβίας και η Ivana Madžarević, Community and Project Manager του Wikimedia Serbia. Στη συνέχεα μιας και στη διοργάνωση συμμετείχαν αρκετοί Βικιπαιδιστές για πρώτη φορά, υπό την καθοδήγηση του Μάριου, συμμετείχαμε σε δραστηριότητες “σπασίματος του πάγου”. Μετά το διάλειμμα για καφέ, επέλεξα τις παρουσιάσεις We Photograph Czechia: 10 years of experience, του Jan Loužek, Listing public artworks and memorials into Wikipedia in Finland του
Heikki Kastemaa και Wikiexpeditions – generating local content του Kiril Simeonovski. Ακολούθησε γεύμα και αμέσως μετά το εργαστήριο Laser target your social media audience με οργανωτή τον KuboF Hromoslav. Μετά από ένα ακόμη διάλειμμα, παρακολούθησα το πολύ ενδιαφέρον εργαστήριο Beyond the basics: Intermediate Wikidata tools του Asaf Bartov. Παράλληλα σε άλλη αίθουσα, ο Μάριος Μαγιολαδίτης πραγματοποίησε δύο παρουσιάσεις με τίτλους Gender gap and how we tried to solve it και Wikipedia in Education.
Τη δεύτερη μέρα της διοργάνωσης συμμετείχα στο στρογγυλό τραπέζι όπου συζητήσαμε το θέμα Future of CEE – strategic approach με συντονιστή τον Kaarel Vaidla. Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα επέλεξα την ενδιαφέρουσα παρουσίαση Quo vadis, Wikisource? – project transformation and outlook του Leszek Dobrowolski. Στην ίδια αίθουσα πραγματοποιήθηκαν δύο ακόμη παρουσιάσεις, Recruitment, retention & managing volunteers από τον Jan Lochman και Connecting communities in Wikimedia Space από τον Chris Koerner. Μετά το γεύμα και την ομαδική φωτογραφία παρακολούθησα τρεις παρουσιάσεις, την πολύ ενδιαφέρουσα How to organize a bad writing contest? A practical guide to failing terribly από την Natalia Szafran-Kozakowska, την Their first time in Wiki – an alternative approach to THE first edition από τον Leszek Dobrowolski και την Cooperation of the Caucasian editions of Wikipedia από τους Oleg Abarnikov και Dmitry Zhukov. Μετά από ένα ακόμη διάλειμμα συγκεντρωθήκαμε ξανά όλοι οι συμμετέχοντες για να συζητήσουμε το θέμα Future of Wikimedia Central and Eastern Europe με συντονιστή τον Kiril Simeonovski. Ακολούθησε ξενάγηση στην πόλη του Βελιγραδίου από ξεναγό. Καταλήξαμε σον γραφικό πεζόδρομο Σκαρντάλια, όπου και γευματίσαμε σε εστιατόριο.
Την τρίτη και τελευταία ημέρα της συγκέντρωσης επέλεξα αρχικά την ενδιαφέρουσα παρουσίαση Radio to illustrate Wikipedia. Creative examples already put in practice του Francesc Fort, η οποία συνοδεύτηκε από την παρουσίαση Gendered langauge του Matej Grochal. Στη συνέχεια συμμετείχα στη συζήτηση Reimagining CEE Spring με συντονιστή τον Mārtiņš Bruņenieks. Μετά το διάλειμμα παρακολούθησα την παρουσίαση CEE & Wikimedia brands από τις Brooke Camarda και Adora Svitak. Ακολούθησε γεύμα και στη συνέχεια παρακολούθησα την τριάδα παρουσιάσεων Advocacy Work for Wikimedia Movement από τον Mohsen Salek, Openness and subsidiarity – how Wikimedia technical efforts should change από τον Gergő Tisza και Wikipedia in Strongly Polarised Societies. New Challenges από τον Tomasz Raburski. Μετά το τελευταίο διάλειμμα ο Kiril Simeonovski συντόνισε την τελευταία συζήτηση με τίτλο Future of the Wikimedia CEE Meeting.
Η διοργάνωση των Σέρβων ήταν πολύ καλή κατά την άποψη μου. Οι διοργανωτές ήταν φιλόξενοι και πρόθυμοι να βοηθήσουν σε οτιδήποτε προέκυπτε. Στα θετικά της διοργάνωσης ήταν ότι τόσο οι αίθουσες, όσο και χώρους διαμονής των συμμετεχόντων βρίσκονταν στο ξενοδοχείο M, κάτι που μας απάλλαξε από περιττές μετακινήσεις από και προς τους χώρους διεξαγωγής της διοργάνωσης.
Στα πλαίσια τη διοργάνωσης είχα τη χαρά να συναντήσω αρκετούς γνωστούς Βικιπαιδιστές από άλλες χώρες και να γνωρίσω νέους. Είχα την ευκαιρία τόσο μέσω των ομιλιών όσο και των προσωπικών συζητήσεων, να πάρω εμπειρίες και υλικό το οποίο θα με βοηθήσει να συνδράμω καλύτερα τόσο στα ελληνόφωνα εγχειρήματα όσο και στην ομάδα χρηστών μας.
Κείμενο: MARKELLOS