Δημοσιεύτηκε στο τεύχος 26 (Ιανουάριος 2011) μια εργασία μου όπου παρουσιάζω μια καινοτόμο εκπαιδευτική δράση που πραγματοποιήθηκε κατά τα σχολικά έτη 2018-2019 & 2019-2020.
Αφορά τον σχεδιασμό και υλοποίηση τρισδιάστατων εκτυπώσεων στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (Καταστήματος Κράτησης) Κέρκυρας με αφορμή την πρωτοβουλία του σχολείου να παράξει και να διαθέσει στην τοπική κοινωνία ιατρικές ασπίδες προσώπου συμμετέχοντας συμβολικά, με τον τρόπο αυτό, στην εθνική μάχη κατά της πανδημίας. Η όλη διαδικασία έλαβε χώρα εκτός ωρολογίου προγράμματος και των διδαχθέντων Γραμματισμών.
Οι μαθητές μέσα από σύγχρονες ομαδοσυνεργατικές μεθόδους εκπαιδεύτηκαν ώστε να πραγματοποιήσουν τρισδιάστατη εκτύπωση αντικειμένου, οδηγούμενοι τελικά και στην παραγωγή των ιατρικών ασπίδων προσώπου. Για να φτάσουν στο τελικό στάδιο παραγωγής κεφαλαιοποίησαν την εμπειρία προηγούμενου σχολικού έτους κατά το οποίο σχεδίασαν και παρήγαγαν κοσμήματα τα οποία διέθεσαν σε μπαζάρ τα έσοδα του οποίου προσφέρθηκαν συμβολικά στον εθελοντικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό “ Χαμόγελο του Παιδιού”. Τα οφέλη αυτής της διαδικασίας ήταν πολλά και αφορούν τόσο στην εκμάθηση της τεχνικής αυτής καθαυτής όσο και στην δημιουργία επαγγελματικών δεξιοτήτων χρήσιμων για την ομαλή τους ένταξη στην κοινωνία μετά την λήξη της στερητικής της ελευθερίας τους ποινής.
Η εκπαίδευση στα πλαίσια του STEAM Education χρησιμοποιεί την επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική, τις τέχνες και τα μαθηματικά ως σημεία πρόσβασης για την καθοδήγηση της έρευνας των μαθητών, την ανάπτυξη του διαλόγου μεταξύ τους καθώς και την ανάπτυξη της κριτικής τους σκέψης. Τα σημερινά προτεινόμενα αναλυτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, αν και τείνουν σταδιακά σε μια τέτοια εκπαιδευτική προσέγγιση, δεν υποστηρίζονται από αντίστοιχη πρόβλεψη ως προς την προμήθεια υλικού (hardware), εξοπλισμού και κατάλληλων υποδομών. Τα Σ.Δ.Ε., μολαταύτα, διαθέτουν ευελιξία προγράμματος σπουδών η οποία δημιουργεί με τη σειρά της ιδανικές προοπτικές για την υλοποίηση Διαθεματικών Εργαστηρίων και Σχεδίων Δράσεων (ΙΝΕΔΙΒΙΜ, 2013). Τα δε πλεονεκτήματα της συνδυαστικής μάθησης μεγιστοποιούνται στα πλαίσια της Εκπαίδευσης Ενηλίκων.

