Στην εκπομπή της Μαρίας Παγκράτη στην ΕΡΤ Κέρκυρας μου δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε τα φράγματα ύδρευσης στην Κέρκυρας. Αφορμή ήταν η επίσκεψη που έκανε κλιμάκιο της Εκκίνησης στη ΔΕΥΑ Κέρκυρας.
Η συζήτηση έλαβε χώρα στις 23 Αυγούστου.
Συζητήσαμε τον κυβερνητικό και περιφερειακό σχεδιασμό για τα φράγματα ύδρευσης. Αναφερθήκαμε στις μελέτες που έχουν γίνει τόσο από τη ΔΕΥΑΚ όσο και από το Υπουργείο. Θέσαμε στο δημόσιο διάλογο τον προβληματισμό μας για το αν τα υδρολογικά και μετεωρολογικά δεδομένα είναι επικαροποιημένα, το κατά πόσο η κοστολόγηση είναι δικαιολογημένη και στη συνέχεια αναφερθήκαμε στο περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα του έργου.
Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από την αξία του να αποκτήσει η Κέρκυρα πόσιμο νερό αλλά και στο πόσο σημαντικό είναι το νερό να παραμείνει κοινωνικό και δημόσιο αγαθό. εκφράσαμε την αντίθεσή μας το έργο να περάσει στα χέρια ιδιωτών.
Αντίστοιχες δηλώσεις έκανα και στο START στις 26 Αυγούστου.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ: Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Μάριος Μαγιολαδίτης εξέφρασε την αντίθεσή του με την σύμπραξη Δημοσίου-ιδιωτικού τομέα ζητώντας το έργο να επιστρέψει υπό την εποπτεία της ΔΕΥΑΚ από το αρμόδιο υπουργείο και να χρησιμοποιηθούν όλα τα στοιχεία της μελέτης που αφορούν την κατασκευή και το κόστος, τονίζοντας πως το βασικό ζητούμενο είναι η διασφάλιση ποιοτικού και φτηνού νερού για τον κερκυραϊκό λαό.
Ολόκληρη η δήλωση στο START: Κάναμε μια συνάντηση με τη ΔΕΥΑ Κέρκυρας για να ενημερωθούμε για τα φράγματα και πώς πάει η κατάσταση σε σχέση με αυτό. Θέλουμε να μεταφέρουμε τους προβληματισμούς μας τόσο στο κομμάτι ότι οι μελέτες οι οποίες έχουν γίνει και με βάση τις οποίες θέλουν να προχωρήσουν τα έργα -όπως έκανε και δήλωση ο κύριος Γκίκας από τη Νέα Δημοκρατία- είναι δεν έχουν επικαιροποιηθεί. Είναι μελέτες που έχουν γίνει πριν από 20ετία και αυτό που θα πρέπει να δούμε στο επόμενο διάστημα είναι να επικαιροποιηθούν τόσο με τα νέα στοιχεία σε σχέση με τη βροχόπτωση στην Κέρκυρα και τα νέα μετερεωλογικά στοιχεία που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή. Θα πρέπει να δούμε πάρα πολύ σημαντικά και με πάρα πολύ προσοχή το κόστος του έργου το οποίο θα ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια συν με όσα χρήματα θα προκύψουν για τη στήριξη του έργου οπότε θα πρέπει να είμαστε δίπλα και τριπλά την προσεκτικοί σε σχέση με αυτό. Φυσικά, θα πρέπει να δούμε και το περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα που θα έχει το φράγμα στο νησί μας. Θεωρούμε ότι η δημιουργία φράγματος ύδρευσης είναι σημαντική, θα βοηθήσει στο νησί αρκεί να γίνει στη σωστή κατεύθυνση. Να γίνει μόνο αν το έργο είναι απαραίτητο διαφορετικά θα πρέπει να δούμε άλλες λύσεις οι οποίες θα βοηθήσουν στο ζήτημα της υδροδότησης του νησιού. Ένα νησί το οποίο έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ στο ζήτημα αυτό. Θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί άμεσα λύση στη ζήτημα της ύδρευσης. Μια λύση που θα βοηθήσει και στο κομμάτι το οικολογικό. Αν το νερό γίνει πόσιμο θα γλιτώσουμε και από εκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια τα οποία πετιούνται στους κάδους καθημερινά. Επίσης, ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που πρέπει να δούμε είναι πως εμπλέκονται οι ιδιώτες σε μια τέτοια μεγάλη επένδυση. Είμαστε κάθετοι αντίθετοι με τα ΣΔΙΤ ή με οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που μπορεί να στείλει στην ιδιωτική πρωτοβουλία ένα τόσο σημαντικό έργο. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Ελπίζουμε να έχουμε καλύτερη ενημέρωση στο επόμενο διάστημα και επίσης να μεταφέρουμε τον προβληματισμό της ΔΕΥΑΚ η οποία θέλει κι αυτή, από τη μεριά της, να δει το φάκελο του έργου και να μην το χειρίζεται το Υπουργείο μόνο του χωρίς να υπάρχει ενημέρωση της Κερκυραϊκής κοινωνίας.