Online εκδήλωση παρουσίασης της πλατφόρμας Wikibase και των δυνατοτήτων χρήσης και αξιοποίησής τηςΤο Goethe-Institut Thessaloniki και η Wikimedia Deutschland σας προσκαλούν σε μια online, ανοιχτή εκδήλωση παρουσίασης της πλατφόρμας “Wikibase” και των δυνατοτήτων χρήσης και αξιοποίησής της από πολιτιστικούς φορείς GLAM (Galleries, Libraries, Archives, Museums).
Το Wikibase είναι μια σουίτα λογισμικού για τη διαχείριση συνδεδεμένων ανοικτών δεδομένων, η οποία γράφτηκε αρχικά για τα Wikidata και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από αυτό. Υποστηρίζει την αρχειοθέτηση συλλογών δομημένων δεδομένων, τη σύνδεση βάσεων δεδομένων με εξωτερικές πηγές, συνεργατικά εγχειρήματα, το χειρισμό δεδομένων που είναι αναγνώσιμα τόσο από ανθρώπους όσο και από μηχανές, καθώς και εγχειρήματα που περιλαμβάνουν πολύγλωσση σήμανση.
Από την κυκλοφορία του ως ελεύθερο και ανοικτό λογισμικό πριν από δέκα χρόνια, το Wikibase έχει υιοθετηθεί από έναν ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό ιδρυμάτων GLAM (Galleries, Libraries, Archives, Museums) και άλλων πολιτιστικών και γνωστικών οργανισμών, οι οποίοι το διευκόλυναν για τη δημιουργία βάσεων γνώσης συνδεδεμένων ανοικτών δεδομένων από τα μητρώα και τις συλλογές τους.
Με τον τρόπο αυτό οι οργανισμοί δημιουργούν σταδιακά ένα δίκτυο Wikibases, συνδιαμορφώνοντας έτσι έναν ανοικτό και ελεύθερο παγκόσμιο γράφο γνώσης μέσα στον ιστό των Συνδεδεμένων Ανοικτών Δεδομένων και δημιουργούν νέες, προσβάσιμες, συνεργατικές και δίκαιες δυνατότητες για την ανταλλαγή γνώσης, την εκπαίδευση και την έρευνα.
Σε αυτή την εκδήλωση θα παρουσιάσουμε μια επισκόπηση του λογισμικού και της πλατφόρμας Wikibase και θα εξετάσουμε προσεκτικά παραδείγματα χρήσης του από πολιτιστικά ιδρύματα και οργανισμούς, όπως μουσεία και βιβλιοθήκες.
Ώρα διεξαγωγής: 18:00 – 20:00
Τρόπος διεξαγωγής: Zoom (χωρίς προεγγραφή)
Η συμμετοχή είναι δωρεάν, μέσω του ZOOM-Link: https://us06web.zoom.us/j/84394238610 (Meeting ID: 843 9423 86109)
ΟΜΙΛΗΤΕΣ/-ΡΙΕΣ:
Dr. Χρήστος Βαρβαντάκης, Wikimedia Deutschland
Ο Χρήστος Βαρβαντάκης είναι κοινωνικός επιστήμονας και εργάζεται ως Partner Manager στη Wikimedia Γερμανίας, όπου είναι υπεύθυνος για τις διεθνείς συνεργασίες με ιδρύματα και οργανισμούς γνώσης και πολιτισμού, και την ένταξή τους στα Wikidata και το Wikibase. Είναι διδάκτορας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και το ερευνητικό του έργο εστιάζεται στα μέσα, τον ακτιβισμό, τα αρχεία και την ανοικτή πρόσβαση στη γνώση.
Καλεσμένη ομιλήτρια: Dr. Lozana Rossenova, Επιστημονική συνεργάτιδα στο TIB Hannover (Leibniz-Informationszentrum Technik und Naturwissenschaften und Universitätsbibliothek)
Η Lozana Rossenova είναι digital designer και ερευνήτρια, που εστιάζει σε προσεγγίσεις ανοικτού κώδικα και κοινοτικών προσεγγίσεων σε ψηφιακά αρχεία. Το 2021 ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο Centre for the Study of the Networked Image (London South Bank University) σε συνεργασία με το Rhizome, έναν κορυφαίο διεθνή οργανισμό ψηφιακής τέχνης. Η Rossenova εργάζεται αυτή την περίοδο στο Open Science Lab στο TIB, στο Ανόβερο, και δουλεύει στο έργο NFDI4Culture που αποσκοπεί σε μια εθνική ερευνητική υποδομή δεδομένων πολιτιστικής κληρονομιάς.
Μάριος Μαγιολαδίτης, Wikimedia Community User Group Greece
Ο Μάριος Μαγιολαδίτης είναι μαθηματικός και πρόεδρος της Κοινότητας Βικιπαιδιστών Ελλάδας. Είναι διαχειριστής της Ελληνικής Βικιπαίδειας, ενώ υπήρξε και διαχειριστής της Αγγλικής Βικιπαίδειας για σχεδόν μια δεκαετία. Είναι ένα από τους 20 πιο ενεργούς χρήστες της Αγγλικής Βικιπαίδειας στον κόσμο ενώ έχει λάβει υποτροφία από το Ίδρυμα Wikimedia για τη διεξαγωγή έρευνας στη Βικιπαίδεια πάνω σε ζητήματα φύλου. Για περισσότερο από μια δεκαετία διοργανώνει ομιλίες και εργαστήρια Βικιπαίδειας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.