“Το ζήτημα του ελέγχου της γνώσης όπως αυτή παρέχεται στο ευρύ κοινό μέσα από ανεξάρτητους φορείς θα αποτελέσει ένα σημαντικό ζήτημα για τα επόμενα χρόνια”
Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) έχει κατακτήσει μια ιδιαίτερη θέση στην καθημερινή ζωή μας και έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην κοινωνία. Αλλά μπορεί πραγματικά να τα αλλάξει όλα;
Η ΤΝ έχει επανασχεδιάσει τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, εργαζόμαστε, και αλληλοεπιδρούμε με τον κόσμο γύρω μας. Από την υγεία, την εκπαίδευση, την επιχειρηματικότητα μέχρι και την ψυχαγωγία, η ΤΝ έχει επηρεάσει πολλούς τομείς της ζωής μας.
Αρχικά, στον τομέα της υγείας, η ΤΝ έχει δρομολογήσει νέες προοπτικές. Συστήματα ΤΝ μπορούν να αναγνωρίσουν νόσους σε ιατρικές απεικονίσεις και διαγνώσεις, επιτρέποντας την πιο γρήγορη και ακριβή περίθαλψη. Επιπλέον, η ΤΝ χρησιμοποιείται για την πρόβλεψη επιδημιών και την ανάλυση των δεδομένων υγείας για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας.
Στην εκπαίδευση, επίσης, η ΤΝ προσφέρει εξατομικευμένη μάθηση. Αλγόριθμοι ΤΝ μπορούν να προσαρμόσουν το μάθημα στις ανάγκες του κάθε μαθητή, βοηθώντας στην καλύτερη κατανόηση και απορρόφηση των γνώσεων.
Στην επιχειρηματικότητα, η ΤΝ βοηθά στην αύξηση της αποτελεσματικότητας. Από την ανάλυση δεδομένων πελατών στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών παραγωγής, η ΤΝ διευκολύνει τη διαχείριση επιχειρήσεων.
Τέλος, στην ψυχαγωγία, η ΤΝ προτείνει περιεχόμενο βάσει των προτιμήσεών μας. Από προτάσεις ταινιών στη μουσική που αγαπάμε, η ΤΝ προσαρμόζεται στην ψυχαγωγική μας εμπειρία.
Ωστόσο, πρέπει να αντιληφθούμε ότι η ΤΝ δεν υφίσταται χωρίς προκλήσεις, αφού προκύπτουν θέματα ασφάλειας δεδομένων, ηθικής και προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Επιπλέον, προκύπτει ανάγκη να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο η ΤΝ επηρεάζει την απασχόληση, καθώς αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ανθρώπινη εργασία.
Συνολικά, η ΤΝ έχει το δυναμικό να αλλάξει πολλά στη ζωή μας. Αν και φέρνει πλεονεκτήματα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της με σύνεση και ευαισθησία, για να διασφαλίσουμε ότι χρησιμοποιείται προς όφελος της ανθρωπότητας.
Στο Κυπριακό Φόρουμ που διεξήχθη στη Λευκωσία 29 και 30 Σεπτεμβρίου, η τεχνητή νοημοσύνη μονοπώλησε ένα μεγάλο κομμάτι των συζητήσεων δείχνοντας ακριβώς το ενδιαφέρον του πολιτικού, επιστημονικού αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου για τις εξελίξεις αυτές.
Στη συζήτηση που συμμετείχε ο γράφων με την Άννα Προδρόμου, Σύμβουλο σε θέματα ΔΙΣ (Διαφορετικότητας, Ισότητας και Συμπερίληψης) και Πρόεδρο του Ιδρύματος WICZ+ FOUNDATION, κατά τη διάρκεια των εργασιών, αναδείχθηκε η σχέση μεταξύ της τεχνητής νοημοσύνης και της Wikipedia, πώς δηλαδή μπορούν να επηρεάσουν οι εξελίξεις στον τομέα αυτό μία οργανωμένη κοινότητα εθελοντών, στην οποία συνεισφέρουν από όλο τον κόσμο.
Το ζήτημα του ελέγχου της γνώσης όπως αυτή παρέχεται στο ευρύ κοινό μέσα από ανεξάρτητους φορείς θα αποτελέσει ένα σημαντικό ζήτημα για τα επόμενα χρόνια.
Η οργανωμένη πολιτεία και οι δημοτικές αρχές, οι τοπικές κοινωνίες και κατ’ επέκταση η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να δουλέψουν συστηματικά έτσι ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη διαφάνεια στις όποιες διαδικασίες και εξελίξεις και ταυτόχρονα να διασφαλιστεί σε ένα βαθμό η αντικειμενικότητα της παρεχόμενης γνώσης στο ευρύ κοινό.
Σε αυτά τα πλαίσια η ύπαρξη ανοιχτών δεδομένων και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης είναι άκρως σημαντική και θα πρέπει όλοι οι παράγοντες που την συναπαρτίζουν να δεσμευτούν ότι θα την υλοποιήσουν.
Μάριος Μαγιολαδίτης
Πρόεδρος της κοινότητας Wikimedia Ελλάδας
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων νήσων με την παράταξη Κέρκυρα 2028 και τη Μερόπη Υδραίου
Δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 1/10/2023